Gallyapritás, fakivágás

Sozsra 2011 telefon +36 70/ 521-09-73
+36 70/ 298-77-71

Gallyazás, fagondozás


gallyazásA gallyazás a kertépítés egyik kiemelkedően fontos feladata, hiszen ez biztosítja a kert fáinak megfelelő fejlődését, folyamatos, megfelelő irányú növekedését. Szakértőink tudják, hogy a gallyazás nem csak fontos, de gyakorlatilag a kertépítés, a megfelelő fagondozás legjelentősebb folyamata.

A folyamatot nevezik még ifjításnak is, melynek során rengeteg tényezőt kell figyelembe venni, így komoly kertészeti ismereteket is igényel. Minden fa más, másképpen fejlődik, más időjárást kedvel, más tempóban növekszik. Ennek megfelelően minden fatípusnak egyedi igényei vannak a gallyazás terén is. Egyes fafajták csak tavasszal, míg mások kizárólag ősszel gallyazhatóak és kezelhetőek.

Megjegyzendő, hogy a gallyazás fontos a fa fejlődése szempontjából, azonban a rosszul elvégzett ifjítás valójában többet árt a fának, mint amennyit használ: akár a fa komoly károsodásához is vezethet. Szakértőink tudják, hogy a gallyazást mindig a fa tövétől kell kezdeni, hogy az ágak és gallyak levágásánál ügyelni kell arra, hogy a vágás a fa palástjába simuljon vagy éppen azt, hogy a lágyabb fafajták esetében körültekintően kell eljárni a törések megelőzése érdekében.

Fák vs. szabadvezeték

Emellett gallyazás még az a folyamat is, amikor a szabadvezeték-hálózatok környékén elhelyezkedő fák és bokrok növekedésébe a vezetékek megóvása érdekében avatkoznak be. A vezetékeket megközelítő ágak egyrészt balesetveszélyesek, áramütést okozhatnak, másrészt szolgáltatás-kieséshez vezethetnek.

Éppen ezért fontos a növényzet folyamatos visszavágása, vagyis a gallyazás, ami a telek tulajdonosának feladata. Cégünk szakemberei igény szerint ezt is megoldják a megfelelő szakértelemmel, hozzáértéssel, így a fa a kötelező visszavágás ellenére is egészségesen fejlődhet tovább.

A biztonság záloga: bízza szakemberre!

A gallyazás bizonyos esetekben nem csak a fák fejlődésére nézve veszélyes, de sok esetben komoly veszélyt jelenthet az azt elvégző emberre. Ha nem szakemberre bízza a munkát, főleg amennyiben szabadvezetékek miatti visszametszésről van szó, a hozzá nem értés komoly veszélybe sodorhatja Önt és a környezetét egyaránt.

Vállalatunknál hozzáértő, tapasztalt, gyakorlott szakemberek dolgoznak a biztonsági előírások maximális betartása, valamint az Ön és a fák igényeinek szem előtt tartása mellett!